čtvrtek 22. října 2015

Ochutnávka 5BV



Pět beskydských vrcholů, to je název extrémního závodu, který se už nějaký ten pátek pořádá ve zmíněném pohoří. V polovině října se na vyhlášeném místě srotí bezmála tři stovky dvojic, aby se pokusily během nějakých třiceti hodin zdolat pět krpálů a ušlapat přitom přibližně sto dvacet kilometrů. Startuje se v pátek večer a končí nejpozději o nedělním ránu. Pořadí určuje výsledný čas a samozřejmě také počet zdolaných vrcholů. Za vítěze se vlastně považuje každý, kdo navštíví všech pět a navíc se dokáže vrátit na základnu. Pikantní je také skutečnost, že nikdo dopředu neví, které kopce se budou zdolávat. Název příštího vrchu se dvojice doví až po zdolání předchozího a volba trasy závisí jen na ní.



Vzhledem k tomu, že se této bláznivé akce víceméně pravidelně zúčastňuje můj prvorozený syn, popadla mě o letošním podzimu touha nasát alespoň pár doušků ze závodní atmosféry. Základna byla skoro za rohem, tedy na Horní Bečvě, takže jsem se už před polednem potuloval kolem  tušené trasy. Dvojice s názvem „Dú Valaši, dú“mě mobilem svedla do patřičných míst a tak jsem jim mohl během nějakých sedmi osmi kilometrů dělat třetího. Borci měli za sebou už jednu probdělou noc a v nohách dobrých sedmdesát kilometrů, přesto svištěli do kopce jako o závod. Moje maličkost jim s vypětím všech stařeckých sil sice stačila, ale na společné zdolání poslední padesátky si pochopitelně netroufla. Zato si náramně užívala jak zmíněné atmosféry, tak kouzelné valašské přírody. V říjnu, jak známo, bývá asi nejkrásnější.



Valaši nakonec úspěšně zdolali všech pět krpálů a hodinu před půlnocí dorazili do cíle. Čtyřiačtyřicáté místo, zatím jejich nejlepší výsledek, není určitě k zahození. Takže, přenáramně blahopřejeme!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Horní Bečva

centrum

základna

okolí

paseky

posed

stoupání


potok
samota

Dalibor

zátiší

Michal

mlhy

Dú, Valaši, dú

lesem

na čtvrtém vrcholu

rychlá svačina

kudy na pětku?

dál, dál tou mlhou

zpátky do údolí

smíšená dvojice

retro styl

kozí námluvy

lesní výzdoba

kousek nad dědinou

zpátky na Horní Bečvě
--------------------------------------------------------------------------------------------

(-:  5BV :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat