Nízkotatranské salašení
Poslední čtyři dny
v říjnu patřily, jako tradičně, podzimnímu pobývání ve slovenských horách.
Pospolitost potrhlých poutníků Samari tentokrát reprezentovala pětice vyznavačů
svěžího vzduchu, nespoutané volnosti a dalekých výhledů ve složení Johana,
Zdeněk, David, Martin a náčelník PPP, František. Jako základna ke kratším i
delším výšlapům jim posloužila poněkud atypická salaš ležící mezi Donovaly a
nízkotatranským masivem Prašivé.
Osmadvacátého desátý, v obvyklé tři hodiny nad ránem
startujeme spolu s Martinem směrem k jeho slovenskému jmenovci, abychom se
pak přes Ružomberok dostali ke známému rekreačnímu areálu na Donovalech. Za
svítání odstavujeme auto na rozlehlém parkovišti a jen tak, polehku, jdeme
prozkoumat přilehlé okolí. Bude-li nám štěstí přát, možná najdeme nějakou
otevřenou salaš. Je to určitě pohodlnější, než nocovat pod širákem. Noční
teploty už klesly k pěti, šesti pod nulou, blátivé cesty jsou
přimrzlé a suchá tráva ozdobená jemnými krystalky bílé jinovatky. Za svitu
ranního slunce, které po chvíli vykukuje nad obzor, jiskří tisíci třpytkami
křehoučké krásy. Došli jsme totiž k pastvinám „ Na Krásně“. Někdejší
příbytek pastevců je sice otevřený, chybí mu však okna i dveře. Současní bačové
raději přebývají v nedaleké maringotce a obytné ávii. Spící pastýře, probouzející
se stádo a štěkající ovčácké psy proto zavčasu opouštíme a přes louky a řídké
smrkové lesy míříme k další možné variantě. Víceméně očekávaně tu narážíme
na stopy menšího brtníka otisknuté v pozůstatcích přimrzlého sněhu. Ještě
větší radost nám však způsobí nečekané naražení na slušně vybavenou otevřenou
salaš. Připomíná sice vybydlený zděný domek v romské čtvrti, zdobí ji
umělecké výtvory začínajícího sprejera, důležitější je však skutečnost, že do
ní netáhne, nezatéká a že se v ní dá zatopit.
Pět kilometrů k autu, stejně tolik s krosnami
zpátky a už se začínáme zabydlovat. Slušnou výbavu v podobě hrnců, talířů,
prkýnek, lžiček a vidliček, kterou někdo vyhodil před barák, sice neupotřebíme,
zato malý xylofon se dvěma velkými hřebíky, coby paličkami, okamžitě upoutává
pozornost hudbymilovného Martina. Škoda, že pohozené kytaře chybí většina strun
a že má poněkud pochroumanou kobylku. V kombinaci s pestrou sadou
kastrolů, lavórů a dalších nádob, které by přirozeně posloužily jako bicí,
mohlo vzniknout zajímavé hudební uskupení s nezapomenutelným
muzikoterapeutickým účinkem.
Odpolední část polojasného dne věnujeme lehké vycházce na
nedaleké ladně zvlněné pláně.
Napravo od nás vidíme větší část Slovenského rudohoří,
nalevo Velkou i Malou Fatru a před sebou nízkotatranskou hradbu Prašivé
s dalekými výčnělky Velkého Choče a západní části Roháčů. Nádherné výhledy
umně dokreslují ledem obalené větve zastíněné části smrků, jalovců a stébel
vysokých trav. Pestrobarevný západ slunce, které posvátně klesá za horizont
Martinských holí, pozorujeme i s Martinem dlouho a úplně potichu.
V některých případech jsou slova zbytečná..
Podvečerní porcování natahaného dřeva si vzal na starost
Marťas, moje maličkost se pokouší o zprovoznění zděných kamen. Je sice pravda,
že v nich hoří ostošest, avšak namodralá vůně, kterou zanechávají
v interiéru, činí obytný prostor víceméně neobyvatelným. Přežít se dá
jedině s otevřenými dveřmi a nosem u podlahy. Pestré večerní menu
z rostlinných zdrojů se nám na nich ještě daří jakž takž dovařit, ke
konzumaci se však stěhujeme do opačného rohu místnosti. Tam totiž stojí
dokonale funkční vincek, který si vzal k srdci slogan, že moderní je
nekouřit.
Dlouhá, klidná hvězdnatá noc přechází do nádherně slunečného
rána. Vstáváme líně, pozdě, zato dokonale odpočatí. Snídaně se podává
v čase oběda, tentokrát na sluncem prohřátém zápraží salaše. Čekání na
Zdeňu s Johou vyplňujeme chystáním topiva. Zrovna olamuji větvičky pod
rozložitým smrkem, když je uvidím přicházet. „Ha, ha, ha“, zahalekám hromově a
vynořím se z úkrytu. K mému překvapení reagují nečekaně zmateně. Po
několika krocích je mi to jasné. Nejednalo se o Johanu ani o Zdeňka…
Ti praví přicházejí až o dost později. A přibrali si
třetího. Dělá ho Zdeňkův kamarád, David. V kompletní pětce se potom
vydáváme na známé návrší a malou
procházku protahujeme až k vrcholu Kozího chrbátu. Mladší část výpravy,
tedy Joha, Martin a David cestou závodí v běhu, slepecké chůzi či jízdě
trakařem, zbytek světa je pomalu a s důstojnou rozvahou následuje. Necelá
hodinka na hřbetě, který tu opravdu připomíná kozu, stačí nejen
k vychutnání dalekých rozhledů, ale také ke sběru voňavé mateřídoušky na
večerní čaj. Podobně jako včerejší šípky bude převařována několikrát dokola.
Z místních surovin se k večeři podává ještě hlíva, rostoucí na
ležícím kmenu jenom kousek od baráku.
Večer je opět dokonale temný, blikající hvězdy jsou takřka
na dosah. Hustou tmu před salaší nejednou protíná úzký světelný kužel Zdeňkovy
silné baterky. Na protějším svahu se zalesknou oči. Za chvíli druhé a potom
třetí. Tajemná trojice je v onom místě několik minut. Jeleni? Vlci? Nebo
medvědi? Řeč, která pokračuje ve spoře osvětleném interiéru se stočí na
posledně jmenované. „A je to tady“, vykřikne zničehonic Zdenek, zatímco se
odněkud ozývá zlověstné mručení. Joha s Martinem se vrhají ke dveřím, aby
Zdeňkovi pomohli zadržet vpád obávané šelmy. Po chvíli se však všeobecné
zděšení mění v hlasitý smích. Vtipálek Zdeněk si totiž nepozorovaně nahrál
mručení na svůj mobil a když bylo vyprávění o útocích brtníků v nejlepším,
spustil svou rozpustilou akci…
Příštího rána se někteří potkáváme na nejbližším vrcholu.
Přivstali jsme si, abychom náležitě vychutnali východ slunce. Právě se vynořuje
nad hřeben Slovenského rudohoří. Je nádherně ostré, ale poněkud zubaté. Jižní
vítr, který vane čím dál silněji, není tentokrát ani trochu teplý. Zahřívá nás
až bohatá snídaně o několika chodech ukuchtěná na rozpáleném vincku
v salaši.
Obtěžkáni lehkou svačinkou vyrážíme po desáté hodině na
začátek hlavního hřebene Nízkých Tater. Popravdě řečeno, zrovna nízký nám
nepřipadá. Hlavně z pověstného Hiadelského sedla. Od vrcholu Velké
Chochule, kam máme namířeno, jej dělí nějakých šest set výškových metrů.
Samotný výstup se však po půlhodinovém stoupání mění v náramnou pohodu.
Svahy Prašivé jsou porostlé trsy borůvek a brusinek. Ty první už mají nejlepší
za sebou, zato červené bobulky, přešlé prvními mrazíky, chutnají výtečně. Nejméně
celou příští hodinu se popásáme až k souvislé hranici kosodřeviny. Shodujeme
se na tom, že taková dobrota nebude hned tak překonána.
Jen co vystoupáme na holé hřebenové návrší, máme tu další
z neopakovatelných radostí. Jižan o síle vichřice se tu prohání ve vší
parádě. Ocitáme se ve světě, kde je najednou všecko nakřivo. Stojící i chodící
postavy připomínají proslulou věž v Pise. S tím rozdílem, že úhel
náklonu je v porovnání s ní o hodně větší. Štěstí, že nemáme
s sebou kameru. Těžko bychom dokazovali, že příčinou nápadně vrávoravé
chůze opravdu není alkohol. Kdo si však
chce na chvilku od svěžího proudění oddychnout, stačí když zalehne za malou
terénní nerovnost čí klekne za keřík huňaté kleče. Najde tu dokonalý klid a
naprosto bezzubé sluníčko. Zlatý hřeb podzimního vandru ještě umocňují bezkonkurenční
výhledy do všech světových stran. „Nač jezdit kamsi do Tramtárie, když máme
tolik nádhery za humny“, prohodí kdosi z nás a ostatní mu unisono
přitakávají.
Za soumraku, právě když se rudá barva západní oblohy mění
v šedofialovou, sestupujeme k našemu bílému obydlí. Za chvíli už hučí uvnitř
kamínka a kolem nich i podél dřevěného stolu je náramný frkot. Naprosto
spontánně tu vzniká přepestrá, dokonale originální večeře. Samozřejmě zcela
výtečné chuti, protože jinak než výjimečně dobře se na vandrech ani nevaří.
Podobné je to i se snídaní. Dvě varianty vločkové kaše,
hlívová polévka, rýže, zelí, topinky, Martinův makový dezert, co kdo chce.
Jediné, co chutná nevábně, je vidina blízkého přesunu do civilizace. Houbař
David, který zatím ve volné přírodě nenarazil na vzpomínanou hlívu, vyráží na
lov. Vrací se za hodinu a nikoliv s prázdnou. Nacpaná igelitka doma vydrží
na několik vydatných chodů.
Nezbytné balení, úklid a už se troubí k ústupu. Kratší posezení na
skále nad salaší a potom jen poslední
zamávání místům, kde všednost dnů nenašla své místo. Loučíme se pod lípami nad
Donovaly. Zdeňkův tým ještě ochutná nedaleké termální vody, my s Martinem
míříme k Martinu. Na nádraží tam má na nás čekat cestováním posedlá Alča
ze Zlína, která tentokrát operovala v okolí Borišova. Než se s ní ve
smluvenou dobu setkáme, odbočíme na skok do Gaderské doliny. Máme neplánovanou hodinu k dobru. O půlnoci
se totiž měnil čas a my jsme ten správný zachytili až na kostelních hodinách
kdesi před Martinem…J
Žádné komentáře:
Okomentovat