středa 13. října 2010

Ahoj, děcka, z Řecka! 
aneb
 Ze Zlína do Tesaloniky


------------------------------------------------------------------------------

Cestu do nejvýše položené obce v Řecku, západomakedonské Samariny, plánuji už přes rok. Původně jako vícečlennou expedici, nejlépe autem. Kdo má ale dnes tolik času, aby se mohl od svých povinností na dva tři týdny odtrhnout? Vyrazím tedy sám a nejen do Samariny . Pokusím se nahlédnout do málo známého kraje poblíž albánských hranic. Měly by mě tam čekat vysoké hory, divoké rokliny, izolované vesnice a nakonec i modrozelené Jónské moře.

Je druhého září roku 2010. Ve čtyři ráno startuji  poloprázdným autobusem ze Zlína do Stověžaté. Drkotavou cestu po „dé jedničce“, pochopitelně, prospím. Žlutý Student Agency s příjemným personálem mě pak posunuje k Ruzyni. Na to, že se jedná o třetí nejobdivovanější firmu v republice, jim to uvnitř nějak skřípe. Vrzání plastů překřikuje pouze jedna upovídaná Rumunka, ostatní mluví polohlasně. Pochopitelně rusky. Autobus má totiž namířeno do Varů.

Čekání na letadlo vyplňuji programovou likvidací zbytků vyprázdněné ledničky. Hutnou stravu v podobě několika tlustě namazaných složek ratibořského chleba chvatně zalévám dvěma litry Kofoly, která mi zbyla z nějakých nočních cest autem. Distingovaná manželská dvojice anglosaského původu, sedící naproti, evidentně nechápe. O výskytu hladomoru ve střední Evropě přece BBC neinformovala.


Vzlétáme dvě hodiny po poledni a míříme k Rakousku. Mraky pod námi dostávají první trhliny. Fotogenické nudličky barevných políček střídají maďarské lány. V Srbsku se už objevují souvislejší lesy a Makedonii prozrazují suché hřbety vysokých kopců.  Mírné klesání napovídá, že jsme kousek od cíle. Objevují se žlutozelené čtverce obdělávaných polí, bílé město a tyrkysová mořská hladina. Miluji létání a pohledy z výšek. Musím ale sedět, jako v tomto případě, u okýnka


Po necelých dvou hodinách letu mě boeing nízkonákladové společnosti Smart Wings vyplivuje na mezinárodním letišti v severořecké Tesalonice. Opouštím množinu  natěšených budoucích obléhačů zdejších pláží a v bezmála půlmilionovém velkoměstě se soustřeďuji na objevení nějakého centrálního autobusového nádraží. Než se mi to konečně podaří, soustřeďuji se ještě na jinou, podle mě o mnoho zásadnější věc. Sedím na okraji přístavního molu a pootevírám dvířka své „lékárničky na duši“, kapesního výtisku Nového zákona. Kde jinde než u dopisů mého cestovatelského idolu,  Pavla z Tarsu. A když už jsem v Tesalonice, tak, pochopitelně, u epištoly adresované Tesalonickým.


Stokrát jsem ty notoricky známé texty pročítal, ale až tady na mne dýchají jakýmsi novým, neobyčejně živým poselstvím. Mnohé z přečtených vět mě budou, jak se později ukáže, velice prakticky promlouvat do mého, zatím neznámého putování. Tuto cestu totiž nevnímám pouze jako turistický výlet do nových končin, ale svým způsobem i jako jakési duchovní cvičení. Pohybovat se zcela sám v opuštěných oblastech cizí země k tomu naprosto přirozeně vybízí.

Odtrhuji oči od Pavlových dopisů a rozhlížím se po okolí. Tak, ta záplava bílých pavlačových domů, pobřežní promenáda ani přístav v dnešní podobě tu před dvěmi tisícovkami let určitě nebyly. Zato obrysy kopců a pohled na záliv s dovysoka se tyčícím Olympem musely být apoštolovi důvěrně známé. Došel sem, celý pomlácený, ze sto padesát kilometrů vzdáleného Filipis. Došel pěšky. Na rozdíl ode mne ale nešlo o pouhé duchovní cvičení. Šlo svým způsobem o boj na život a na smrt. Či spíše o život a o smrt…

Takže, sem, právě sem donesl Pavel dobrou zprávu o nazaretském tesařovi. A odtud, právě odtud se pak šířila nejen po celé Makedonii a tehdejším Řecku. Právě odtud se o pár století později vydali Cyril s Metodějem, aby ji donesli na území  pohanské Moravy. Tesalonika je  zvláštním městem.
















































































































Žádné komentáře:

Okomentovat