pondělí 21. února 2011


Zimní Kanáry u moře


GRAN CANARIA 1

Komu je u nás v zimě zima a  nezamlouvá se mu  povalování za pecí, ať vzlétne na Kanáry. S německou cestovou ho to může vyjít na pouhých deset tisíc. Neberte to, když je to na týden i s polopenzí! S mojí cestování milovnou chotí se tam vydáváme koncem ledna roku dva tisíce jedenáct.  Máte-li zájem, přidejte se k nám.

Pokud nevlastníte jachtu, kajak nebo pramici, zbývá už jen cesta vzduchem. Jestliže jste se rozhodli pro ostrov Gran Canaria, tak, jako my, vzdušný koráb s vámi v tom lepším případě dosedne na přistávací dráhu v těsné blízkosti východního pobřeží. Ostatní možnosti raději vylučme, protože by se zcela určitě nejednalo o přistání hladká.

Jako většina  natěšených rekreantů, jejichž dvě třetiny tvoří seschlí důchodci ze zemí rozvinutého kapitalismu, zamíříte od letiště k jihozápadu. Je tu hned několik aglomerací  s dokonale rozvinutou turistickou mašinérií. Největší  nich je bezesporu Playa del Inglés. Milujete-li kavárny, butiky a davy lidí všech barev pleti, jste na tom nejsprávnějším místě. Na klid, soukromí a romantiku velmi rychle zapomeňte!




Jen co v hotelu vybalíte všechny věci, z nichž devadesát procent nebudete potřebovat, vydáte se asi, jako správní suchozemci, k moři, vlastně k oceánu. S blaženou koupelí ve vlnách ale moc nepočítejte. Atlantik je tu chladnější než čumák polárního psa. Letmá ochutnávka zpěněné vody nad hlavu stačí.
  



Hned vedle moře se vám nabízí další z přírodních atrakcí, jíž země praotce Čecha zatím neoplývá. Písečným dunám Maspalomas jednoduše neodoláte. Ujdete pár set metů a připadáte si jako uprostřed Sahary. I s větrnou písečnou masáží a fata morgánou měst, hor a vodní hladiny.




Další den možná zatoužíte podívat se k sousedům. Zajeďme si třeba autobusem do nedalekého Puerta Rica. Znám kamarády, kteří by při pohledu na ubytovací možnosti naskládané do příkrých svahů lapali slastí po dechu. Asi jsem cvok, ale mému oku ten umělý svět betonových holubníků s bazény a vířivkami dvakrát nelahodí. Raději se uvelebíme na autentickou skálu  omývanou skutečnými vlnami oceánu.




Zpátky jedeme kolem Maspalomas a tak se opět projdeme pouštní krajinou. Narozdíl od včerejška totiž nefouká. Bez nepříjemného písku v očích to pak můžeme vzít vodou omývaným okrajem dokonale hladké pláže. Pokud jste se k vodě pořádně oblekli, může to být neobyčejně příjemné.















Žádné komentáře:

Okomentovat