středa 2. března 2016

JONÁŠOVO P(L)ACHTĚNÍ
 .. Jura Wagner v cíli .. 

Říkají si Jupeto. Jura, Petr a Toncek, nebo taky Jonáš, Brdečko a Koloděj. Co jméno, to pojem. Během svého mládí vyvádějí takové psí kusy, na které by nepřišel žádný scénárista. Před rokem odchází Brdečko, ke konci letošního února odplachtí Jonáš. Je mu necelých šestašedesát. Rakovina si nevybírá.

Jupeto
odlet

Znají se ze školy, ale hlavně z církevního společenství. Pravidelně se zúčastňují ilegálních táborů, které organizuje pověstný náčelník Bláža, chcete-li Kuk. Ani jej nepřestávají překvapovat zcela originálními nápady. Jura s Tonckem se například na jednu z takovýchto mládežnických akcí vydávají ve slušivých oblecích po svých pradědečcích. Na hlavy nasazují dobové klobouky, tábornické vybavení balí do dřevěných kufrů a za chůze se podpírají stařeckými holemi, tak  zvanými čagany. Blážovy představy o vzorném kolektivu křesťanských mládežníků se musí, tak jako už mnohokrát před tím i potom, velice rychle rozplynout.
Jura mládežník
starci na táboře
vzorná mládež
tábor v Jinolicích
Letanovce
na Benově svatbě
pouštění draků na Hostýně
na svatbě Boba
tábor v Javorině
mezi Romy
v Belianských Tatrách

Samostatnou kapitolou se o pár let později stává účast na velehorské expedici Dobré ráno. Jonáš si upravuje osvědčený kufr, Koloděj volí starou knihovničku. Pro jistotu ji opatřuje zdaleka viditelným červeným křížem. Upravení turisté socialistického typu, soudruhy z NDR nevyjímaje, jsou v šoku. Potkat takováto individua na nejobtížnější československé hřebenovce je překvapivější než setkání s medvědem. Dlužno podotknout, že exponovanou část roháčského hřebene mezi Salatínem a Plačlivým absolvuje naše dvojka v noci. Svítí si přitom jednou skomírající petrolejkou.

expedice Dobré ráno
přes Roháče
Kolodějův bágl
Jurova výbava
odpočinek
na vrcholu Bystré
výšlap na Kněhyni

Brdečko, který mezitím stačí odkráčet do černé Ostravy, kde je až do svého skonu pod zodpovědným dohledem své pečlivé souputnice, se pak na své kamarády dívá už jen z úctyhodně zamlžené vzdálenosti. Jurovi se hned několikrát nedaří překonat hranice socialistického tábora, zato slaví úspěch u táborové instruktorky Zdenky, jejímž prostřednictvím postupně  přivádí na svět  trojlístek nadějných ratolestí. A také se mu konečně podaří vzlétnout nad oblaka. Pilotní průkaz je dárkem k jeho padesátinám. Poté, co se na scéně objeví česká odnož světové humanitárky ADRA, neváhá se zapojit ani do jejich stěžejních programů. Jsou jimi především recesní pochody šílených krav, jichž se často a velice aktivně zúčastňuje. Jonášova angažovaná hesla, reagující na momentální politickou situaci, stejně jako sportovní výkony v nerůznějších disciplínách, nebudou na věky věků zapomenuta. Stejně jako tradiční dresy, do nichž se spolu s nerozlučným Antonínem během těchto akcí oblékají.

opět spolu
 start pochodu do Držkové
běh s kufrem
angažovaná tvorba
na trase
podpora EU
šťastnou cestu!
předvolební kampaň
skok daleký
transparent
překážková dráha
hovězí a dršťková
vydržať!
přistání
po obědě
leháro
pochod šíleně slušných lidí
do dna!

Jonáš je od jisté doby také víceméně pravidelným účastníkem každoročních sletů chátrajících. Pro své kamarády, především pro Koloděje, chystá nejrůznější veleužitečné dárky, za zvuků sladkého dřeva pozpěvuje prastaré mládežnické i lidové songy a jadrnou valaštinou zvěstuje ostatním svá neopakovatelná moudra.

Chátra na Damašku
Chátra na Trojáku
Chátra ve Zlíně
ping-pong
Chátra na Sázavě
dárek
vidění
(dů)chodec
stezka pro (dů)chodce
oráč
Chátra v Rudici
kamera, klapka!
zpěvy půlnoční 
únava
tenkráť na Valašsku

Podzimní Chátry roku 2012 se však Jonáš neúčastní. Nedávno vyslovená diagnóza je nemilým překvapením nejen pro něho. Chirurgický zásah se zdá být úspěšný, takže o rok později je Jonáš opět mezi svými. Zopakuje si to ještě dvakrát. Stačí si odskočit i na pohřeb svého kamaráda Brdečka. Poslední slet chátrajících svolaný do lůna Matičky Stověžaté však už neavizuje žádné další pokračování . „Na shledanou v lepších časech“, pronáší Jura při loučení. Tentokrát ho bereme opravdu, ale opravdu vážně…

Chátra v Tyře
hostina
taxi
TNV Damašek
nerozlučná dvojka
Chátra na Lázech
v kačickém sboru
hřebenovka
zpátky na Lázech
na pohřbu Brdečka
růže pro kamaráda
Chátra v Praze
v židovském městě
poslední oběd
poslední jmeniny
poslední večeře
tož, ahoj, kamaráde...

Osmadvacátého února se s ním opět loučíme. Tentokrát se na nás dívá z bílého plátna. Sedí v kabině létajícího stroje a šibalsky se usmívá. Na závěr se rozburácí motor a letadlo stoupá k výšinám. Vznášíme se s ním.  Zemskou tíží spoutaný svět je hluboko pod námi. Rakev s pozůstatky našeho Jury jde pomalu stranou. Pohled k modrému nebi je v tuto chvíli neskonale důležitější…

letec Jura
nejbližší rodina
bohoslužba
vyznání
modlitba
bratři a sestry
po odletu

Ještě dlouho po skončení působivé nedělní bohoslužby zůstávají před obřadní síní hloučky pozůstalých. Mnozí se už dlouho neviděli. Aby se dali dohromady, musel jeden  zemřít. Nádherná symbolika, které většina  z přítomných rozumí. A asi i proto se na tvářích objevují úsměvy. Kdyby teď Jura prohlédl, měl by z nás určitě radost…


obřadní síň
přátelé
dera a syn a spol
nejmladší dcera s Kolodějem
Chátra
bráchové a kamarádi
nejmladší brácha a spol
ogaři z Damašku
bývalí sousedé
církevní rodina
seminaristé
příbuzné
dobří známí
vrstevníci
Tonckova familie
setkání po létech
hošťalovské příbuzenstvo
vdova Zdenka a  spol
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

na shledanou v lepších časech ...

Žádné komentáře:

Okomentovat