čtvrtek 29. června 2017


ZASTÁVKY
na prahu léta
 

 
- Veveří - Valmez - Kacabaja - Kelč - Bečva - Ondřejník - Darkov -
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Květen a červen jsou předurčeny k výletům. Nebývá zima ani tropické horko. Den je dlouhý a stromy krásně zelené. Děcka jsou ve školách a pracující v práci. Kdo vyrazí na čerstvý vzduch, nemusí litovat. A pokud má po ruce nějaký fotografický aparát, bude mít za listopadových plískanic na co vzpomínat...
 

 
--------------------------------------------------------------------------------------------
 
VEVEŘÍ
 
Státní hrad pojmenovaný po veverkách se vypíná nad hladinou Brněnské přehrady. Od 13. století se tady stavělo, bouralo a různě upravovalo, až tato pevnost získala přibližně současnou siluetu.  Ani dnes tu stavební práce neustaly, protože cílem je přiblížit ji co nejvíce její předválečné podobě.
 


 


 




-----------------------------------------------------------------------------------
 
OKOLÍ VALMEZU
 
Meziříčské okolí je docela různorodé. Na jedné straně Valašsko, na druhé pahorkatina mířící k hanáckým rovinám. Začátek léta je i tady ve znamení rozkvetlých zahrad, polí i lesních zákoutí.



 

 

-------------------------------------------------------------------------------------
 
KACABAJA
 
Tak se přezdívá populární vodní nádrži ležící kousek od Hodslavic. Rodiště Františka Palackého obklopují kopce, lesy a nádherně rozkvetlé louky. V létě se u vody mísí vůně mateřídoušky a opalovacích krémů. Přírodní koupání tu nemívá chybu.
 
 
 

 

 



 

 


 
-----------------------------------------------------------------------------------------

U BEČVY
 
Bečva má být v současnosti jednou z nejčistších tuzemských řek. Přestože je její koryto převážně regulováno, najde se i tady pár kouzelných míst k posezení. A pokud se tu zastaví jedinec, kterého ještě nestačil zdegenerovat kosmetický průmysl, může se tu bez obav v klidu a bez jakéhokoliv pokrytectví zadarmo a svobodně vykoupat.

 


 
 
 
 
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
KELČ
 
Nevelké městečko mezi Hranicemi a Meziříčím nepatří Hané ani Valašsku. Vytvořilo si vlastní zvyky a specifické nářečí. Je spojováno se jmény rodiny Křičkových a režiséra Vojtěcha Jasného.
Jeho film Všichni dobří rodáci vešel do obecného povědomí, stejně jako neméně slavné dílo Jiřího Křižana, které se rovněž odehrávalo v této mírně zvlněné krajině.
 

 

 




 


 

 


 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
POD ONDŘEJNÍKEM
 
Pod zmíněnou horou leží hned několik přívětivých lidských sídel. Tentokrát se zastavíme pouze u Tiché, Kunčic a Čeladné. Nebudeme stoupat do příkrých beskydských kopců, ale spokojíme se jen s lehkou procházkou na jejich úpatí.  Zchladíme se v přírodní vodě požární nádrže a na kraji posledně jmenované obce si dopřejeme malou relaxaci v příjemných, nově upravených lázních.
 
 
 

 

 

 



 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 
DARKOV
 
Lázeňským povalečům povědomé místo náleží do katastru nepříliš proslaveného města Karviná. Není však od věci opustit předpojatost a do tohoto dolováním proslulého kraje zavítat.  V centru okresní metropole vás uvítá překvapivě kouzelné náměstí, a pokud zapadnete do blízkého kostela, také náramně sympatický průvodce. Spatříte nejen působivý interiér katolického chrámu, ale i nedávno odkryté, několik set let staré nástěnné malby. Nečekaně rozlehlým parkem se pak dostanete k vlastnímu lázeňskému areálu. Můžete tu obdivovat dřevěné i kovové plastiky, a pokud jste na něco zapomněli, třeba si i objednat terapii v léčebném domě Alzheimer. Určitě ale nevynechejte nedaleké Darkovské moře. Tato vodní plocha vás překvapí nejen průzračnou vodou, ale i párkem labutí se čtyřmi mláďaty. Kulisy nedalekých uhelných dolů tím ztratí na razanci, a pokud se ještě na chvíli svěříte osvěžující vodní lázni, na Karvinou a především její Labutí jezero budete nadosmrti v dobrém vzpomínat. 


 
 
 

 






 
 



 

 


 





 
 
 

 



 

 
 
 
(-: léto budiž pochváleno :-)






 

Žádné komentáře:

Okomentovat