pondělí 4. června 2012




Tenkráť  na Valašsku
- aneb -
folk a country po křesťansku



Už podeváté se na přelomu května a června konal festival křesťanských písniček. Tentokrát opět na Damašku, což je část jedné z nejodbojnějších valašských obcí, Hošťálkové. Neměla to tu jednoduché žádná z totalitních mocností. Za císaře pána zlobili evangelíci, za reichu partyzáni a za komančů věřící všeho druhu. Není proto překvapením, že první přehlídka křesťanské písničkové tvorby se konala právě tady. Samozřejmě ilegálně.
  

Část první  - Na ranči strýca Bakaly

 za totality na mezi

Bylo to v srpnu roku 1976, oslavovalo se osmé výročí bratrské pomoci, kterou skoro všichni nazývali okupací a všechno se natíralo na rudo. Navzdory tomu zůstaly valašské lesy krásně zelené. Uprostřed nich, někde na rozhraní Ratiboře a Hošťálkové se nacházela rozlehlá, těžko přístupná paseka. Vlastnil ji praktikující kristovec, strýc Bakala. Jednoho vlahého pátečního podvečera se sem začaly stahovat skupinky milovníků křesťanského folku a country. Během soboty přibývali další a další. Podmínkou účasti byla vlastní tvorba. Navzdory tomu se prozpívalo celé sobotní odpoledne. Při večerním posezení u táboráku písničky vystřídal smích. Nosným tématem se totiž staly tzv protistátní vtipy. Představa, že o akci nemá rudé bratrstvo tušení, se později ukázala jako mylná. „Pane Bakala, my všecko víme“, řekli nedlouho nato majiteli ranče uvědomělí soudruzi z okresu, „zatím to trestat nebudeme, ale příště se to už nesmí opakovat!“
Nedělní dopoledne bylo věnováno nejrůznějším sportovním disciplínám. Soutěžilo se např. ve valašském skokanském trojboji (skok z vysoké meze, skok daleký o tyči, jedenáctiskok), slalomu s dlouhou kládou mezi stromy atd. Suvenýry v podobě nejrůznějších zranění patřily k samozřejmostem. Časem vznikla o festivalu valašsky zpívaná balada, ze které vyjímáme první a jednu z posledních slok:

Za totality na mezi
Pod trrnama a ve březí
Před komančama schovaní
My slabší aj tí nadaní
Pěsničky sme tam zpívali
Na ranči strýca Bakaly
Na ranči strýca Bakaly
Pěsničky sme tam zpívali

A jak to tenkráť bývalo
Tajných pár na nás číhalo
Hleděli s nama na nebe
Přestože byli z estébé
Hvězdičky bílé blikaly
Na ranči strýca Bakaly
Na ranči strýca Bakaly
Hvězdičky bílé blikaly


ilegální kazatel Pavel Pimek alias patriarcha Pimen


bráchové Radek a Zbyšek Jonczyovi

Pavel Kantor alias Pavouk se Zdeňkem

porota pod vedením M. Zubíčkové alias Mařky Zubky

Mirek Konig alias adventní Gott a spol


Zbyšek a synci z Havířova

skok daleký zdálky

skok daleký zblízka

Část druhá – SATI aneb Tenkrať na Lašsku

Pokračování v započaté tradici se jevilo jako neprůchodné a tak jeden z organizátorů valašského setkání, nezničitelný Petr Konečný, přenesl akci po jistých úpravách na své rodné Lašsko. Pod jeho vedením  probíhala příštích dvacet let v Novém Jičíně tzv Soutěž amatérské tvorby a interpretace neboli SATI. Festival sice ztratil vůni divočiny, pro účastníky, posluchače i přátele z StB  však byl o mnoho dostupnější.

Valaši na SATI

zápis v kronice

upomínky


Část třetí – Obrácení k Damašku


Po skončení populární SATI zela ve východomoravském country folkování nepříjemná mezera. Koncem májových dnů roku 2004 se však schylovalo ke změně. Po bezmála třiceti letech došlo ke znovuzrození toho, co bylo „tenkráť na Valašsku“ počato. Festival se vrátil do Hošťálkové, přestože na její opačnou stranu. Obrácení k Damašku přivítali pamětníci i jejich potomci. Dobrá zpráva začala opět rezonovat se  zelenými valašskými  lesy.


-------------------------------------------------------------------
ti, co účinkovali










--------------------------------------------------------------------
ti, co přišli










-------------------------------------------------------------------
ti, co odešli...






Část čtvrtá – Včil na Valašsku  

Zatím poslední, tedy deváté setkání se konalo v sobotu 2. června 2012. Poprvé pod střechou. Díky tomu nebe šetřilo vláhou a na rozdíl od minulých ročníků neupustilo ani kapku. Nešetřilo však požehnáním. Podle mínění většiny se jednalo o jeden z nejvydařenějších ročníků. Znovuzrozený festival totiž kromě jiných navštívila i slovenská skupina s příznačným názvem Revival.

zastřešení

pastýř valašský

pastýř valašský a kateřinský

tři z Třince

"Cesta"

sobotní školka

polní kurát Kon

polní kvítí

oběd

hošťalovská místostarostka se starostou

údobí trav

Novotní s konferenciérem

kopretina

Pavouk

slasti mateřské

Petr Šnédar

Markovy úly

"s.r.o."

nebi otevřená

Saša a spol

Wabítko s Lubošem

"Domácí"

řady řídnou

"Změna času"

zvonkohra

zlínské duo

pauza

"Revival"

Miloš s Konem

"Revival" a "Domácí"

tož, za rok zaséj na Valašsku!

Žádné komentáře:

Okomentovat