sobota 20. září 2014

Černomoří s bělovláskou
- Sozopol -

Nejbližším městem, které si tento titul zaslouží, je třicet kilometrů vzdálený Sozopol. Poté, co nás dálkový autobus vyplivne na jedné z rušných křižovatek, usilovně  zjišťujeme, kterak se dostat nazpátek.  Osazenstvo několika budek, které slouží jako prodejny jízdenek, nám kupodivu není schopno dát jakž takž uspokojivou odpověď. Zpráva, že možná něco pojede ve čtvrt nebo v půl a pravděpodobně zastaví někde poblíž lékárny se nám jeví jako velice neobvyklá. Zvlášť, pokud se jedná o tak turisticky atraktivní lokalitu, jakou Sozopol bezesporu je. Naštěstí si jeden z kolemjdoucích českých rekreantů zakoupil mapu a v ní objevuje novou informaci o existenci místního autobusového nádraží. Po jeho vypátrání zjišťujeme, že, nádraží našeho typu to nepřipomíná ani náhodou, nicméně ručně vyvedené nápisy s dobou odjezdů se nám tu  přece jenom podaří objevit .



Staré město v mnohém připomíná nedaleký, Unescem chráněný Nesebr. Původní dřevěné domy na kamenné podezdívce zatím naštěstí tvoří většinu zdejší zástavby. Ale skloubit tady atmosféru dávných časů s dravostí současného byznysu se Bulharům zatím ani trochu nedaří.




Pokud v Szopolu opravdu něco stojí za zastavení, pak to jsou obchůdky s růžovým olejem, stánky s typickou balkánskou keramikou a ploty ověšené ručně tkanými výšivkami.






V poslední době se domorodci pustili také do odkrývání zbytků původních, většinou církevních budov. Některé objekty jsou už upravené, jiné jsou obnažovány přímo před zraky zvědavě přihlížejících návštěvníků.




Nekrásnější zákoutí ale nalézáme na samé výspě poloostrova. Z modré vody tu vystupují  ostrá skaliska donekonečna bičovaná burácejícím příbojem. Nabízejí výhledy jak na protější novou část města, tak i ke vzdálenějšímu ostrovu s malým bílým kostelíkem.





Právě tady, v křivolakých uličkách bez obchodů a kýčovitých reklam si můžeme Sozopol jaksepatří vychutnat. Těch pár turistů, kteří se tu mísí s domorodými usedlíky nám tu ani trochu nevadí.





Sotva půldenní špacír můžeme zakončit v místním přístavišti. Jak už to bývá, i tady kotví všechno, co je schopno plavby. Od malých bárek přes luxusní jachty zazobanců až po početnou flotilu omšelých rybářských lodí. 



---------------------------------------------------------------------------------------------------


Žádné komentáře:

Okomentovat