pátek 19. září 2014

Černomoří s bělovláskou
- Primorsko -




Pár kilometrů vzdálené Primorsko navštěvujeme několikrát. Zpravidla nejdříve zamíříme k takřka nedohledné severní pláži. Láká nás tu nejen nádherné čvachtání v čisté vodě, ale i možnost následného povalování bez něčeho tak zbytečného, jako jsou koupací textilie. Zvláště ty pánské, zahalující bezmála celou dolní polovinu. Otroci módy jsou natolik poslušní, že si příště u vody klidně navlečou hubertus či vojenskou uniformu. Hlavně, když to bude „in“.





Když Pán Bůh stvořil člověka prohlásil, že jeho stvoření je dobré. Člověku se to však nezdálo a tak stvořil textil. Mezitím se ještě vylepšoval fíkovým listím a kožešinami. Dal tak základ oděvnímu průmyslu. A ruku v ruce s ním  také pornobyznysu. Ten jenom chytře využívá nekonečných možností mazaného zakrývání a odhalování. Na části severní pláže to naštěstí nehrozí. Není nic přirozenějšího než odhalená matka s odhalenými dětmi. A třeba, ta jako tady, ve společnosti stejně odhaleného tatínka. Ani náznak nežádoucí erotiky. Nebo jste viděli něco podobného v připitomělých časopisech pro nenormální pány?






Představa bezhříšného Edenu však má i tady své mezery. Například jistý Michal s výrazně brněnským přízvukem se tu nejméně půldruhé hodiny překřikuje se svou partnerkou. Celá pláž ví, že se jmenuje Dáša. Bohužel také ví, že s potetovaným bohorovným narcisem, který na závěr plážového pobytu všem v okolí jednoho kilometru oznámí, že písek má zaražené až v p….i , to nebude mít ani trochu jednoduché.



S koncem bulharské pracovní doby se v těchto místech pravidelně objevují i místní šmíráci. Například povedená trojice, které říkáme bratří v triku. Usadí se v patřičné vzdálenosti s dalekohledem a zaujatě zírají na vybrané objekty. Přibližovací aparát si bráši vzájemně podávají a zjištěné skutečnosti evidentně komentují. Někteří z pozorovaných jim ale přímo úměrně kontrují. Například nejstarší z baculaté trojky Hamburgerových. Převlékající se dáma nepřehlédnutelného vzezření  se uctivě otočí a s náramnou vervou a patřičným komentářem na zvídavou trojku vystrčí svoji dokonale obnaženou velezadnici. Bratří v triku jsou poraženi a nezmohou se na jakoukoliv další reakci.






Procházka po jižní pláži nemusí být taktéž k zahození. Vedle pěkných výhledů na Kiten nabízí také dost zastávek k nepřebernému výběru vyplavených mušlí. Obzvlášť se nám líbí mořem omleté zbytky různobarevných lastur. Některé zvlášť vyvedené kousky by se bez další úpravy mohly použít jako zajímavý, dokonale přírodní šperk. Závěr jižní písčiny tvoří romanticky tvarované pobřežní skály s množstvím otvorů či kamenných výstupků připomínajících balkony.








Poslední návštěvu Primorska doprovází bouřlivý vítr, občasný déšť a značně rozdováděné moře. Za jeho neustávajícího jekotu se pomalu posunujeme k městu a opět nám to nedá, abychom se tu a tam nesehnuli k písku a nepřibrali nějaký další perleťový suvenýr.





Pokud je současné Primorsko něčím opravdu výjimečné, pak to bude bezesporu  promenáda kolem východní výspy zdejšího pobřeží. Bezmála dva kilometry pěší chůze nám dělá společnost dlouhá řada známých i méně povědomých tváří. Místní portrétista, který se neopomněl zvěčnit v závěru galerie, dokonce nezapomněl ani na některé z potomků praotce Čecha.  Za protivného deště a sílícího chladu to působí jako náramně teplé pohlazení.

















Dvanáctidenní pobyt, za který vděčíme sympatické cestovce Krasim Tour, je u konce. Celých devět dnů se dalo koupat či lenošit. Černé moře tedy nezklamalo. Dokonce ani poněkud náročnější bělovlásku. Ještě si dopřejeme ochutnávku čerstvě osmahlých a nádherně křupavých rybek a pak už se pouštíme do balení.


Následuje časně ranní autobus z Kitenu a za pár hodin ostrý start z burgaského aerodromu. Před devátou jsme v Brně, o něco později v Mošnově a oběd si už dopřáváme v naší oblíbené restauraci Vitalita. Takže, jako obvykle, Pane Bože, díky…


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(-: ahoj :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat