úterý 19. dubna 2022

 ADRAAKCE

Léta Páně 2000


HISTORIE ADRY VALMEZ

část jednadvacátá





Přelom tisíciletí – Koncert Ivony Kolaříkové – Beseda Rudy Reitze - Praktická výpomoc Domovu důchodců a Kojeneckému ústavu – Odvoz humanitárních darů – Občasník Adraklub



PŘELOM TISÍCILETÍ


Poslední den dvacátého století a druhého tisíciletí připadá na pátek. V komorním počtu asi dvaceti duší se scházíme v prostorné chalupě Smilkových na Trojáku. Když pražský orloj odbíjí poslední minuty, sedíme soustředěni u zapnutého radiopřijímače. Pomineme-li moderátora, pak první slova nového věku nepatří předsedovi vlády ani prezidentovi, ale řediteli české Adry, Rudovi Reitzovi. Nekritizuje, nechlácholí, ale hladí nadějí. Slova harcovníka, který zblízka pozoroval stopy bídy, katastrof a válek naznačují, že svět bez bez bolestí, smutku a strádání nemusí být jen zbožným přáním, ale hmatatelnou skutečností. Samozřejmě, jen za předpokladu, že svět do dalších časů vystartuje s heslem, které Ruda vyslovuje na začátku každé nové cesty: „S Boží pomocí...“









JAK SE RODÍ PÍSNIČKA

koncert Ivony Kolaříkové


Městská knihovna, Církev adventistů s.d., společnost Život a zdraví a pochopitelně také ADRA jsou pořadateli prvního benefičního koncertu jubilejního roku 2000. Koná se 28. ledna a vystoupí na něm nevidomá zpěvačka a autorka Ivona Kolaříková. Klavíristka, která je zároveň učitelkou hudby v Českých Budějovicích, kromě interpretace vlastních i převzatých křesťanských písní popovídala o tom, jak se taková písnička zpravidla narodí. Představila rovněž magnetofonovou nahrávku svých songů, které si mohli účastníci přímo na místě zakoupit.







Neobvyklý koncert, jehož se zúčastnily bezmála čtyři desítky lidí, vynesl na dobrovolném vstupném více než tři tisíce českých korun. Vybrané peníze byly použity na zakoupení přehrávače CD a kazety s namluvenými pohádkami. Obojí bude v Městské knihovně k dispozici právě nevidomým spoluobčanům z Valašského Meziříčí a jeho okolí.









BESEDA RUDY REITZE

aneb

setkání lidí dobré vůle


Nejedné se o aprílový žert, ale 1.dubna LP 2000 se v čítárně Městské knihovny opravdu koná avizovaná beseda všeobecně uznávaného ředitele české Adry, vrchního náčelníka Rudy Reitze.





Jak se na pozvánce píše, ředitel humanitární organizace a zároveň řidič kamionu, který s náklaďákem navštívil kolem dvaceti zemí světa, a podílel se na rozdělování pomoci v ostřelovaném bosenském Sarajevu či čečenském Grozném, přijíždí do Valmezu ihned po návratu ze zemětřesením postiženého Turecka.





Funkce moderátorky se tentokrát ujímá redaktorka Valašské televize, paní Dagmar Církvová, která před zcela naplněným prostorem čítárny zpovídá nejen zmíněného dobrodruha, ale i jeho přítomnou manželku Helenu. Účastníci besedy, mezi nimiž nechybí ani senátor Vladimír Oplt a další významní hosté, se tak mohou dovědět, jak takové humanitární výpravy do nestabilních teritorií prožívají nejen přímí aktéři, ale i jejich rodinní příslušníci. Besedu, která nepostrádá adrenalin ani stopy humoru, doplní svými spirituály aktivní spolupracovnice místní Adry, Jana Brezová.









NÁTĚR PLECHOVÝCH STŘECH

v Domově důchodců v Podlesí


Během měsíce října meziříčská pobočka české Adry reaguje na oficiální žádost vedení Domova důchodců Podlesí, vyslovující prosbu o pomoc při zajištění nátěrů plechových střech na většině budov. Černá dehtová barva z nedaleké Dezy brzy nato putuje z velkých kanystrů na lehce nezrzlý povrch a na pár roků oddálí riziko vážnějšího poškození. Asi čtrnáct nato, co je natřena poslední střecha, převalí se krajem větrná smršť. Z nejvyššího pavilonu odnese plechovou krytinu, samozřejmě, i s nátěrem. Výši škody neznáme, zato máme darovací smlouvy s udáním hodnoty naší práce. Spolu s cenou materiálu činí bezmála sto tisíc českých korun.















ODVOZ HUMANITÁRNÍHO MATERIÁLU


V polovině posledního měsíce roku 2000 se po půldruhém roce objevuje vedle stanoviště valašské Adry povědomý kamion. „Modrý mezek“, jak Jenda Lauterbach nazývá svoji věrnou liazku, zde přistává proto, že se na různých místech stačilo nashromáždit docela dost stále ještě využitelných materiálních darů. Ústav pro postižené děti v Brankách daruje postýlky, ošacení, sedačky a dětskou obuv, zatímco Domov důchodců z Podlesí zachovalé noční stolky, válendy a pěknou hromadu rozložených kovových postelí. Na Hřbitovní ve Valmezu se nakládají krabice s ošacením či stavebnicemi Tomi, u frenštátské adventistické modlitebny zase umývadla a kuchyňská linka i s dokonale funkčním sporákem. Místo určení nastíní aktuální situace, ale s velkou pravděpodobností poputuje největší část nákladu do ekonomicky strádajících oblastí Zakarpatské Ukrajiny.




















NÁTĚR POSTÝLEK

v Kojeneckém ústavu


Spřátelené neziskovky v Valmezu už přivykly na to, že se valašská Adra zaměřuje na bezplatné renovování nejrůznějších nátěrů. Nejinak je tomu i v místním Kojeneckém ústavu. Letošní varianta pomoci se zaměřuje na dětské postýlky. Dobrovolníci, jejichž větší část náleží ke vsetínskému adventistickému sboru, postupně pastelovými barvami natře rovných třicet poničených kousků. Darovací smlouva z 20. prosince prozrazuje, že se hodnota tohoto daru rovná více než dvaceti devíti českým tisícovkám.







 


OBČASNÍK ADRAKLUB

Také v prvním  roce nového tisíciletí se valašští adráci dočkávají svého občasníku. Přináší ohlédnutí za rokem 1999, včetně kopií novinových článků, černobílých fotografií a zcela nezbytné humorné přílohy Adroviny. Nechybí ani pohled na úspěšný zlínský projekt Adra Úl se seznamem regionálních dárců a příspěvkem Radka Smilka o tom, jak na svém pracovišti v bystřické Továrně na ohýbaný nábytek vytrvale představuje Adru a vyhledává pravidelné i občasné přispívatele. 












------------------------------------------------


Žádné komentáře:

Okomentovat