pondělí 11. dubna 2022

 PRŽ - DRŽ - MARŠ

- PO STOPÁCH VALAŠSKÉ STRAČENY -

recesní pochod 2000

PRŽNO - DRŽKOVÁ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORIE ADRY VALMEZ

část dvacátá





Po roční odmlce se schyluje k dalšímu recesnímu pochodování. Přestože startem tentokrát nebude Hovězí, opět se ponese v tradičním duchu šílených krav. Tématem se stane problematika drog, takže ústřední motto zní: „Humor, chůze, čerstvý vzduch – drogy, které neškodí“. Kromě meziříčské Adry se mezi pořadateli znovu objeví spřátelená pobočka ze Zlína, stejně jako zlínský Klub českých turistů a sdružení Život a zdraví ze Vsetína. Nejvýznamnějším spojencem budou osvědčení Vlci z Jablůnky, kteří ve své obci zajistí místo k pořádání obvyklých předstartovních taškařic.





Logem představuje udýchaná stračena ve vojenské čepici, která pod heslem „Kupředu, levá!“ nesměřuje do NATO, ale do NATI. Ostrý start je plánován na hranici Pržna, cíl první etapy poblíž Lázů. Další zastavení bude na Trojáku a celkový cíl po tradičních třiatřiceti kilometrech v Držkové. Obvyklé vstupné „co koruna, to kilometr“ se i v tomto případě použije na humanitární účely.






Konečně tu máme slunečné nedělní ráno 4. června LP 2000. U Jablůnecké sokolovny se objevuje inovovaná červenozelená kráva Adruška, pořadatelský stolek obhospodařovaný teto Qětou a její dceruškou Eliškou, především ale desítku natěšených chůzemilovných nadšenců. Každý z nich po zaplacení vybrané částky obdrží vízum a cestovní pas. Do něj musí ještě před startem zapsat veškeré požadované údaje. Kromě jména, pohlaví, věku, krevní skupiny, zdravotního stavu a užívaných drog se do patřičných políček zaznamená rovněž aktuální předstartovní váha, míra v pasu, a dosažené výsledky v trojboji obsahujícím skok do z místa, hod na cíl a střik vody na dálku. Do připraveného obdélníku musí účastník kvůli pozdějším kontrolám rovněž nakreslit svůj věrný autoportrét.


















Mezi dobrovolné disciplíny se pak řadí soutěž o nejkrásnější pokrývku hlavy a překážkový běh smíšených dvojic snožmo. Jako tradičně, i letos se na startu objevují všelijaká hesla. Zdaleka největší transparenty vyrobil nepřekonatelný Jura Wagner z Napajedel. Jeden pět metrů dlouhý nápis hlásal „ Se stračenú až do EÚ !“, druhý „ Díky naší velké straně hnůj na pole dycky máme!“















Náčelník Vlk, strýc Stolařík v uniformě Valašské policie si poté stoupne doprostřed nedaleké silnice první třídy, zastaví provoz v obou směrech a nechá předem seřazený průvod pochodníků vstoupit do vozovky. Po několika desítkách metrů naštěstí procesí zabočí k Pržnu, takže časové ztráty spěchajících svátečních řidičů nejsou až tak veliké.












Na samém konci výsostného území obce Jablůnka už čeká babka, podávající jabka. Existuje důvodné podezření, že se v tomto případě jedná o babku přetransformovanou z obyčejného, slušně ojetého chlapa. Na hlubší průzkum není čas, protože ten kvapem utíká a do Držkové je daleko.






Parádní slunečné počasí nepolevuje, takže stoupání na Pržáky i následné hřebenové putování k Lázům je příjemné a nečekaně pohodové. Stejně jako výhledy na většinu světových stran. V zorném úhlu se postupně objevuje Radhošť, Vsetínské vrchy a samozřejmě i na východní část populárních Hostýnek.





Pasová kontrola, jíž na pomezí Kateřinic a Lázů představuje důstojně oděný oficír Petr Chára, uštědří do každého pasu patřičné razítko a poté si už může každý ušlý chodec vybrat nějaký kousek voňavého pečiva, které jmenovaný kontrolor předtím vymámil z jedné nejmenované pekárenské firmy v Lešné.







Putování poté pokračuje na Troják. Nejdříve přes lesy na kopec Bludný a dále už parádní hřebenovkou k chatám se známým lyžařským střediskem. Účastníky už z dálky vítá dvojice trubačů ve složení Radek Smilek a strýček Drbohlav. Už troubějí proto, že voňavá kyselice z kuchyně trojácké vévodkyně Bohušky byla právě sundána z plotny a přestože je bez masa, čeká na masovou likvidaci vyhladovělými poutníky.










Po obědě a pasové kontrole, jíž na Trojáku zajišťuje Mirka Fučková, se odhodlané ostatky kravího pochodu vydávají do posledního dějství. Trasa nejdříve míří k Hostýnu, aby se před Třemi kameny stočila doleva a potom už klesala k definitivnímu cíli v Držkové.






Držkovská dršťková z kuchařské dílny Jury Fursta nemůže ani tentokrát chybět. Pochutnávají si nejen více či méně zchvácení pochodníci, ale také místní pan starosta. Cílovou novinkou je tentokrát závěrečné vážení. Vyhrává ten, jehož rozdíl mezi ranní a podvečerní hmotností vykáže nejvyšší cifru, což jej pasuje na nejzchátralejšího účastníka, který, stejně jako nejmladší a nejstarší obdrží zbrusu nové adrácké tričko.







Sečteno podtrženo, od startu vyrazilo přes šedesát lidí, do cíle vydržela pouhá třetina. Na startovném se vybralo přes šestnáct set českých korun. Letošní „krávy“ skončily, ať žijí „krávy“ příští!!!







---------------------------------------------------------









Žádné komentáře:

Okomentovat