sobota 20. srpna 2011

V UKRAJINSKÉM LÁGRU - 4
reportáž z prázdninové brigády


ČÁST  ČTVRTÁ  -  NEDĚLNÍ  VYCHÁZKA

Modrá obloha nedělního nebe láká k výletu do blízkého okolí. Včera zakoupená turistická speciálka avizuje výskyt skal  na nepříliš vzdáleném návrší. Považujeme to za docela důstojný cíl zamýšleného putování. Listnatými hvozdy se podél přehrady dostáváme k chatové osadě. Většina dačí, jak se tady chatám přezdívá, se utápí v kopřivách a jim podobném vzrostlém plevelu. Majitelé nemovitostí teď mají jiné starosti. Pravděpodobně dobývají chléb vezdejší nelehkou dřinou v některé zahraniční destinaci.





Vedeni nedávno vydanou mapou postupně vystoupáme na rozlehlé návrší. Po skalách ani památky. Zato narazíme na krásně barevný hřbitov.V dálce nás ale upoutá impozantní silueta dovysoka čnících kovových monster. Připomíná to odpalovací rampu k raketovým výletům do vesmíru. Profesionálně deformovaného fotoreportéra Dominika nemůže takové panoráma nechat klidným. Ověšen objektivy se k lákavým objektům touží co nejvíc přiblížit. Alespoň na slušný dostřel jeho dvou Canonů.


Coby někdejší náčelník Pospolitosti Potrhlých Poutníků jej v této potrhlé akci nemohu nechat samotného. Po několika kilometrech scházíme za úmorného vedra k vodě. Žádné upravené pláže vyzdobené bronzovými křivkami spoře oděných slečen však nevidíme. Pobřeží lemují zarůstající hromady vybagrované zeminy s hnědozelenými jezírky připomínajícími něco mezi mazutem a močůvkou. Jak se později dovídáme, několikahektarová vodní plocha vznikla po vykutání ložiska síry. Nedohledný průmyslový areál, na jehož prahu se právě nacházíme, zase sloužil k jejím zpracování. Po dlouho nepoužívaném širokorozchodném kolejišti, kde se teď docela daří bílým břízkám, se v pohodě dostáváme  do těsné blízkosti prvních objektů. Kulisy mohutných, rozpadajících se hal, nad nimiž se tyčí sto padesát metrů vysoké kovové komíny, působí děsivě. Všudypřítomné rezavé konstrukce ostře kontrastují s hromádkami jasně žluté síry a brčálově zelenými hladinami obřích kaluží.  Všechno pomalu zarůstá křovím, nikde ani živáčka. Horrorovou atmosféru patřičně dokreslují pouze hejna krákorajících havranů.






Po dvou hodinách bezcílného potulování strašidelným světem přicházíme na širokou prašnou cestu. Je dokonale rovná a končí v nedohlednu. Nabíráme kurs k tušenému východu.  Jdu asi sto metrů před Dominikem, když narazím na dva postarší borce se psem připomínajícím prašivého vlkodlaka. Potetovaný svalovec se zašitým okem na mne udeří hrubým hlasem notorického ochlasty. Co tady pohledávám, jak jsem se tu dostal a ať okamžitě vypadnu stejnou cestou. Čtyřnohou šelmu prý sebou nemají jen na okrasu. Poslušně otáčím o sto osmdesát stupňů a po chvíli zvěst reprodukuji Dominikovi. Společně pak míříme nazpátek. Protože se nám nechce obcházet areál o velikosti okresního města, napadne nás risknout  zkratku přes kopřivy, bodláky a nesečenou trávu. Sotva uhneme z šotolinového bulváru, ozve se odněkud zezadu hromové hulákání. Vzápětí se v oblaku zvířeného prachu přiřítí rozzuřený padesátník v kostelových černých gatích a kostkované košili, praští rezavým kolem značky Ukrajina o zem a se sebevědomým výrazem vítěze Druhé světové zahájí výslech: „ Co jste zač, jak to, že jste porušili přísný zákaz vstupu do strategicky významného prostoru? Určitě jste to tady fotili, bezpochyby budete zahraniční špioni, okamžitě volám policii!“ Bdělý strážce nedotknutelnosti národního majetku se poté vehementně dožaduje průkazů naší totožnosti. Dominik má sice u sebe dva velké foťáky, ale ani jeden pas. Já mu ten svůj zase odmítám vydat. Oběma rukama jej svírám v dlaních a dovolím jen malé nahlédnutí. „Půjdete se mnou na strážnici a tam se budete zpovídat kriminálce.“



Kráčím poslušně vedle něj a jeho služební Ukrajiny, snažím se mu vysvětlit, že jsme žádnou zábranu ani nápis se zákazem vstupu neviděli, ale vše marně. Neustále mě pobízí ke zrychlení  loudavé chůze. Dominik, který se mezitím přidružil k dalšímu z pravděpodobných hlídačů, jde naopak čím dál pomaleji a díky nekonečné drzosti profesionálního dokumentaristy stačí dokonce pořídit několik tajných fotografií. Jeho průvodce  má vzhled lidumila a o svém nadřízeném se vyjadřuje poněkud posměšně. Prý je to sobáka, tedy pes a Dominik ať si z jeho vrčení pranic nedělá. A na nějaké zrychlování chůze v tom vražedném vedru nech úplně zapomene.



Strážnice kterou tvoří kovová kukaně z nějakého prehistorického náklaďáku, stojí hned vedle   brány, na jejíž  proražení by museli povolat buldozer anebo tank. Uvnitř je tak padesát ve stínu. Ochranář se na chvíli převtěluje v úředníka a do posledních řádků ošuntělého sešitu zkouší natěsnat veškeré údaje z mého cestovního pasu. Jeho červená propiska po chvíli vynechává a tak mu nabízím svoji modrou. Zanedlouho  dochází i  volné místo na posledním řádku. Modrá stopa českého kuličkového pera poté zaplní  veškeré volné okraje.


Policajti pořád nikde a tak ochranka staví vodu na čaj. Je silný jak neohrožená Rudá armáda, ale v tom pekelném horku nám to vůbec nevadí. Od rána jsme totiž nepili. Snažíme se být na strážníka milí, chválíme jej, jak zodpovědně koná svou vlasteneckou povinnost. Takticky mu tím bereme vítr z plachet a ten se nakonec docela civilně rozpovídá. Využívám toho a ještě před příjezdem ramene zákona stačím skrytě vyměnit čerstvě nafocenou kartu za nějakou postarší.


Pravděpodobně to skutečně vypadalo na závažný případ, když si pro nás přijíždí sám náčelník zdejší kriminálky. Usměvavý pětatřicátník v tmavých brýlích a mnoha hvězdičkami na namodralé uniformě působí více než sympaticky. V pohodě mu předávám svůj pas, což snaživého ochranáře rozčilí k nepříčetnosti. S nemalou vervou si stěžuje, že jemu jsem totéž důrazně odmítal. Uniformovaný důstojník mu na to odpoví, že jsem se zachoval naprosto správně. Komunismem odkojený strážce takové ponížení nečekal a začíná hlasitě nadávat. Náčelník jej před námi rázně uzemní a pozve nás do auta.


Poté, co v jeho Ladě překonáme dvě uzamčené, dobře hlídané brány, se od něj, namísto očekávaného výslechu, dovídáme spoustu zajímavostí. Před zhruba pěti desítkami let tady narazili na ložisko síry a tak hned vedle něj vyrostl mamutí kombinát produkující kyselinu sírovou. Jenže časem síra došla a navíc se rozpadnul Sovětský svaz. Dovážet surovinu z Ruska anebo Polska se ukázalo být neúměrně drahé a tak fabriku zavřeli. Dnes se jí přezdívá druhý Černobyl. Desetitisíce lidí přišly o zdroj příjmů a ve městě raketově vzrostla kriminalita. V současné době je prý vyšší než v obávaném Kyjevě. V žádném případě nám nedoporučuje chodit do Rozdílu potmě. Nevědomost však hříchu nečiní. Byli jsme tam večer několikrát, Dominik dokonce sám. „Kdyby se cokoliv stalo, okamžitě volejte“, říká důstojník a předává mi svoji vizitku. Než nás sám od sebe doveze až k branám sanatoria, stačíme se například ještě dovědět, že má dvě děti a měsíční plat dvě stě až dvě stě padesát dolarů. Vnucujeme mu aspoň desetieurovku. Důrazně a dlouho odmítá. Až když mu řekneme, že to je náš dárek pro jeho ratolesti, s neskrývaným dojetím bankovku přijímá.


Žádné komentáře:

Okomentovat