sobota 20. srpna 2011

V UKRAJINSKÉM LÁGRU - 3
reportáž z prázdninové brigády


ČÁST TŘETÍ  -  VÝLET DO LVOVA

Pobývat ve Lvovské oblasti a nenavštívit Lvov by bylo neodpustitelným hříchem. Využíváme k tomu odpolední části prvního dne víkendu. Malý autobus nás v pohodě zaveze až před velké nádraží. Po návštěvě tureckých záchodků míříme přímo k ukrajinskému tržišti. Vyhrazená plocha ani zdaleka nestačí a tak se ziskuchtiví trhovci roztahují do přilehlých ulic. Můžeme tu nakoupit skoro všecko. Od právě vytržené mrkve  přes mouchami ozdobená stehna z mrtvé krávy až po živá kuřata v papírové krabici . Po rušném chodníku směřujícím  od  tržiště k nádraží najednou proti mně ze všech sil uhání postarší mužík v omšelém obleku s dámskou taškou v podpaží. „Asi peláší na vlak“, říkám si v duchu, když v tom si všimnu za ním pádící stařenky mávající rukama a křičící na celé kolo: „Ubíte ho, on král – zabijte jej, on kradl!“ Z vedle stojícího obchůdku se vzápětí vyřítí neohrožený hromotluk v červeném tričku a začne kličkujícího zloděje nahánět mezi zaparkovanými auty. Po dvou minutách se vrací i s ukradenou taškou. Udýchaná babička je radostí bez sebe.





Posunujeme se pomalu k centru a postupně navštěvujeme dva z mnoha zdejších kostelů. Je právě sobota a tak tu mají pěkný frmol. Jedna svatba ještě neskončila a před vchodem se už nervózně houfuje další nedočkavá dvojice i  s početným doprovodem. Chudáci faráři!




Kolem obchodu s českým Staropramenem, kde si poroučíme ukrajinský kvas, se operativně přemístíme až k opernímu náměstí. I tady se to hemží nastrojenými dvojicemi, které se před chvílí lehkovážně vzdaly nenahraditelné svobody. Společnost jim dělají pouliční prodavačky, malující portrétisté a hopsající tanečníci. Korzující  davy si ale nemají kam sednout. Skoro všecky lavičky tu okupují hluboce zadumané dvojice nad rozehranými partiemi šachu.










S tichými velmistry královské hry kontrastují rachotící bryčky tažené páry štíhlých koní. Jejich majitelé chtějí udržet krok s poskakujícími Žigulíky i mafiánskými Mercedesy a tak svá dvoukoňová přibližovadla ždímají na doraz. Jednomu ze snědých kočích se to nevyplácí. Takřka před našim zraky přichází o jednu koňskou sílu. Uštvané zvíře bílé pleti se za poklusu kácí k zemi. Snaží se vstát, ale vzápětí vydechne naposled. Než pro něj přijede klasická odtahovka na auta, trvá to skoro hodinu.



Historické město s udržovanými parky a rakousko - uherským rukopisem nás mile překvapuje. Narozdíl od takového Nového Rozdílu tu stará zákoutí pulsují životem a dýchají přívětivou atmosférou. Dalo by se tu ještě navštívit mnohé, ale dneska nějak nestíháme.Den se chýlí k závěru a tak se s Jeremiášem vydáváme na centrální autobusové nádraží ležící hodně daleko od centra. Naskakujeme do autobusu místní dopravy. Přistupující cestující tu pohodí pár bankovek na kapotu motoru vedle řidiče a ten cestou k další zastávce stačí kromě mačkání pedálů točit volantem, vyhazovat blinkry, stahovat okénko, zaměstnávat klakson a aniž by z vozovky spustil oči, hrabat se v hromadě pohozených peněz a vracet zaplativším pasažérům přebytečné drobné. Zajížďku na hlavní autobusák děláme proto, aby se Jerry, který se už nevleze do renaulta, mohl za týden dostat do rodné vlasti. Mezinárodní jízdenku, zvláště tu směrovanou k západu, je záhodno nakupovat s úctyhodným předstihem.



Závěr soboty je poněkud posmutnělý. Veronika, Wendy a Aleš musí pádit k domovu. Posledně jmenovaný se už během týdne snažil na dálku zlomit svého šéfa, ale nebylo mu to nic platné. Prodloužení dovolené se nedočkal. Ano, čtete dobře. Právě onen Aleš, který na startu málem dezertoval, se nakonec do naší dobrovolnické „Ukrajiny“ tak zažral, že skutečný návrat k západu teď prožívá ze všech  nejhůř. A opakovaně zdůrazňuje, že příští rok se akce podobného typu musí zopakovat a on u toho rozhodně nesmí chybět. Do busu jej musíme nasáčkovat málem násilím. Aleše obrazně, ale Veroniku doslova. Nastupuje jako poslední a  dálkově ovládané dveře přivírají její objemný bágl. Nezbývá, než použít násilí. Verča je nakonec za jízdy do busu vtěsnána. No a pak už nastává dojemná chvilka  krátkého mávání. Žlutý expres městské přepravy mizí v nedohlednu a my si začínáme připadat jako sirotci.




Večerní jízda do Rozdílu  je docela zábavná. Přiopilý domorodec mírně přezrálého věku, sedící na schodech v zadní části autobusu se dává do řeči s výřečným Jakubem. Hlavním tématem jejich mezistátního rozhovoru se postupně stává naše Jitka. Ukrajinská strana  projevuje eminentní zájem o její odkoupení. Tvrdé obchodní jednání nabývá na síle i hlasitosti, takže  drtivá většina cestujícího osazenstva má o zábavu postaráno. Dlužno podotknout, že díky razanci Kubova přístupu k nedobrovolnému vydání naší dobrovolnice do cizích služeb nakonec nedochází.







Žádné komentáře:

Okomentovat