sobota 20. srpna 2011

V UKRAJINSKÉM LÁGRU  -  2
reportáž z prázdninové brigády


ČÁST  DRUHÁ  –  PRACOVNÍ  TÝDEN

Pracovní týden začíná i na Ukrajině pondělkem. Náš koordinátor Ivan má přichvátat až kolem oběda, takže vyrážíme na pěší obhlídku tři kilometry vzdáleného města. Nový Rozdíl vyrostl někdy před padesáti lety jako účelové sídliště pro zaměstnance obřího kombinátu na zpracování síry. V době největšího rozkvětu měl prý kolem čtyřiceti až padesáti tisíc obyvatel. Po rozpadu Sovětského svazu fabriku zavřeli a většina lidí přišla o zdroj obživy. Drtivá většina práceschopných jej musí hledat v zahraničí. Minimálně polovina z nich to zkoušela i v naší republice.






Začátek srpna je ve znamení monzunu. Přesvědčujeme se o tom na vlastní kůži někde na polovině cesty. Mírná bouřka plynule přechází ve vydatný lijavec. Teplota klesá k deseti ve stínu. Nic než temný stín nelze ostatně pod olověnými mraky očekávat. Těm z nás, co jsme vyrazili jen polehku, se zdá o Sibiři. Déšť neustává a tak se v centru díváme po nějakém útočišti v podobě restaurace. Jediná, na kterou narazíme, má v pondělí zavřeno. Zachraňuje nás až majitelka malého obchůdku s potravinami. Doprostřed hodí plastový stůl, přihrkne k němu devět židlí a za chvíli se už ohříváme u kelímků s horkým čajem. Ukrajinské léto budiž pochváleno!





O poledni si monzun vybírá obědovou přestávku a my toho pohotově využíváme k cestě nazpátek. Na okraji sídliště, kde začínají miniplantáže s fazolemi, bramborami, dýněmi a kukuřicí se brodíme po kotníky ve vodě. Míříme k rozestavěnému pravoslavnému chrámu se dvěma zlatými kopulemi a jedním rezavým jeřábem. Něco jako světoznámá barcelonská katedrála Svatá rodina v ukrajinském podání. Na rozdíl od barcelonské se ta v Rozdílu staví teprve sedmnáct let. Ochotný hlídač nás pouští dovnitř. I přes složité lešení, které drží mohutné ocelové sloupy, je pohled ke čtyřicet metrů vzdálené, bohatě zdobené klenbě impozantní, skoro až děsivý. Z převysokých stěn a sloupů zatím prosvítá šedá barva betonu a dočervena vypálených cihel. Při současném pracovním tempu a ekonomických možnostech země to vypadá ještě na pár desetiletí. Nejspíš ale na věčné časy…





Starého známého Ivana potkáváme před branami Barvínku. Přijel v Mercedesu a  tmavém obleku. Mercedes je ovšem dodávkový a jak je to u  tohoto pastora zvykem, nepřijel s prázdnou. Služební cesty ke svým lvovským nadřízeným využil k převozu keramických obkladů a nejrůznějšího stavebního harampádí. Porozhlédne se po stavbě, rozdá úkoly a sotva se stačíme vzpamatovat, zmizí jako tajfun. Tak jsme ho ostatně pojmenovali už při naší první ukrajinské brigádě.


Náčelníkem areálu je pětačtyřicátník Peter. Štíhlý, vysmátý a poněkud zbrklý. Naneštěstí i v řeči. Skoro vůbec mu nerozumíme. Pěkně zpívá, stejně jako jeho pohledná žena a ještě pohlednější dcera. S organizováním stavebních prací, jak se později ukáže, je to už trochu  slabší. Budeme si muset vystačit sami.



V pavilonu, kam v pondělním odpoledni nastupujeme, jsou potmelené stropy a nahrubo nahozené stěny. Našim úkolem by mělo být  vyhlazení oněch stropů, vybudování odvětrávání koupelen a v rámci možností i jejich obložení. Pánská čtveřice se neprodleně pouští do vzduchotechniky, dámám je svěřeno jim důvěrně známé tmelení. Dvouetážová budova se začíná otřásat pod bušením kladiv, majzlíků, rachotících sbíječek a kvílících flexek. Z chodeb se valí oblaka šedivého prachu připomínajícího nejhustější ze všech mlh. Dívenky s respirátory a bělavým prašným make-upem pobíhají se stěrkami, míchají tmel a vybrušují nerovnosti. Útlocitní účastníci semináře jsou evidentně vyvedeni z míry, ale snášejí to statečně. Především ti, na které nezbylo místo v hotovém pavilonu a jsou nuceni přebývat v tom našem rozestavěném. Stát se to u nás, je z toho studentská demonstrace, možná i nesametová revoluce.









S náčelníkem Barvínku a ministryní financí (ukrajinsky skrblíkem) Petrou se vydáváme na nákup do města. „Tak, tady bydlí bandita,“ říká vzrušeně při jízdě autem Peter a ukazuje na nedávno dostavěnou vilu slušného vzhledu. „Skoupil pozemky, přes které vedla  kanalizace z našeho areálu, pomocí bagru kovové roury vyhrabal a prodal do sběru. Nemáme nejmenší šanci se čehokoliv domoci. Chybějících osm set metrů potrubí musíme na vlastní náklady uložit znovu, samozřejmě na jiné trase. Závisí na tom zprovoznění budovy, na které pracujete.“

S nakupováním stavebních materiálů u nás a v Rozdílu je propastný rozdíl. V liduprázdném magazínu Moloďožnaja (tedy Mládežnická), kde většině z pěti prodavačů je kolem padesátky, sice nemají skoro nic, co potřebujeme, zato mají dobrou náladu a docela slušnou znalost češtiny. Když se tady s našimi dívkami v zapráskaných montérkách v příštích dnech pro něco občas zastavíme, nestačí lapat po dechu. „Češi a pracovat na Ukrajině? No, to by jsme ještě pochopili. Ale Češky?...“ Větší část nářadí i materiálů nakonec přece jen posháníme. Díky tomu  také stačíme poznat prakticky celé město.


Režim pracovního týdne má víceméně neměnné schéma. Vstáváme půl hodiny po sedmé, protože v osm se  servíruje snídaně. Zatímco většina osazenstva tábora vykonává obvyklé operace spojené s tělesnou hygienou  u venkovního bílého žlabu, my s Dominikem sbíháme pár set metrů níž, k malému přehradnímu jezeru. Ranní očistu provádíme více než důkladně – nezůstane na nás suchá ani nitka. Jak také, když se do vody noříme v rouše Adamově. Milosrdné stromy sklání své ratolesti až  ke hladině, takže případný skandál ohledně narušení dobrých mravů v tomto případě nehrozí. Naopak si pochvalujeme náramný požitek z ničím nerušeného plavání ve svěží vodě, ze které právě stoupají bělavé cáry ranní mlhy.



V pěkně upravené jídelně pro stovku hladových krků máme přidělený stůl číslo 38. Snídaně, oběd i večeře ale tentokrát potěší málokoho. Menu je šito na míru vegetariánům a tou je mezi námi pouze Samarináčelnice Petra, částečně i moje maličkost. Nenapravitelný vegan Dominik vylučuje veškeré mléčné či vaječné stopy, ostatní, především horolezec Jeremiáš, zase sní o špeku, tlačence  a vepřoknedlozelu. Na své by si tu nepochybně přišli milovníci nejrůznějších kaší. Nejčastěji se podává, navzdory tomu, že jsme v křesťanském prostředí, pohanka…



Ivan nám při odjezdu naznačil, že až zadanou práci dokončíme, máme se jít opalovat. Ten čas by mohl nastat už třetí den. Stropy jsou vytmeleny a vybroušeny, vzduchotechniky se ujímá jediný kvalifikovaný zedník, domorodec Voloďa. Do opékání bledých tkání se nám dvakrát nechce, navíc každou půlhodinu se k zemi  snáší vydatná sprcha. Minulé zkušenosti nám potvrdily, že kdo se moc ptá, moc se doví a tak se bez nadbytečných otázek pouštíme do malování. A aby se nám nezkrátily žíly, přidáváme ještě jedno patro. Nikomu z domnělých šéfů to kupodivu nevadí. Začíná se nás zmocňovat podezření, že jedinými šéfy na stavbě jsme tu teď my.





Ve čtvrtek je na Barvínku opět tajfun, tedy Ivan Pavlovič Filip. Kromě bedny vlastnoručně vypěstovaných rajčat nám dovezl také Pištu. Ten pochází ze zakarpatského Vinogradova a na minulých brigádách šéfoval obkládačským pracím. Letos mu k nim má přibýt ještě kůrovec. Tak se tady totiž pojmenovává jeden  druh tzv. škrábané omítky. Dílo neblaze proslulého brouka připomíná takřka dokonale.




Práce je opět dost a to nám vyhovuje. Kuba, Jerry a Dominik se převtělují v obkladače, zbytek světa množí kůrovce. Samozvaní zachránci šumavských hvozdů by po přečtení takové zvěsti šíleli blahem. Než se do podobného stavu dostaneme my, chvilku to trvá. Kůrovcové stěny, což je zde daleko nejčastější způsob úpravy svislých ploch, přece jen vyžadují jistou dávku zkušeností. Už druhého dne nás občasní zvědavci z řad seminaristů považují za profíky. Dokonce i jeden sympatický pastor z Německa, kterému ochotně předáváme know how. Že s kůrovcem zápasíme teprve druhý den, pochopitelně taktně zamlčujeme.







Po skončení celodenního pracovního zápolení sní většina o duši. Tak se tady totiž říká sprše. Pánové se většinou dušují pod nebeskou klenbou, vodou ze sluncem vyhřívaných nádrží. A protože je první týden povětšinou zamračeno, slunce se v duši nemá šanci projevit. Takto zahřátá tekutina proto vykazuje teplotu psího čumáku. Dámská část  naší výpravy je na tom podstatně lépe. Na rozdíl od  stovky zbožných duší navštěvujících duši občerstvující seminář, má výsadu používání VIP duše v náčelnické sekci areálu. Tedy i s teplou vodou. 

Podvečery se tráví různě. Občas se vyrazí do nedalekého města, někdy se plácá do balonu, jindy se sejdeme u táboráku nad jezerem. Tento týden je právě Dominika a to se musí patřičně oslavit. Uvažujeme nad nějakým netradičním dárkem. Nakonec vyhrává ježek. To znamená meloun, do kterého se napíchají párátka s kousky nejrůznějšího ovoce. Problém nastává ve chvíli, kdy se zjistí, že s párátky se tu nikdo nepárá, lépe řečeno, nikdo je tu ani nezná. A tak si je jednoho krásného večera u ohně vyrábíme sami. Originálu se sice ani trochu nepodobají, ale na hotovém ježkovi vypadají parádně. Slavíme dlouho do noci a nejsme na to sami. Pozvání přijal také bezprostřední třicátník Nikola. V areálu dělá děvečku pro všecko a jak se zdá, má nás rád. „ Fanta, Fanta, čiki piki jůůůů, vy sámaja lúčšaja grúpa“ volává přes celý areál a plácá mě při tom po zádech. Díky jeho zkomolenému „Fanta, Fanta“ si vysluhuje přezdívku Koka Kolja. Kromě něj míváme občas u ohně i návštěvu z živočišné říše. Z větve protějšího stromu na nás zaujatě zírává převeliká sova.
















Žádné komentáře:

Okomentovat