pátek 16. února 2024

 Pomáhat může každý

Velikonoční sbírka 2002

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORIE ADRY VALMEZ

část sedmadvacátá



Inspirací nového projektu tuzemské Adry je všeobecně uznávaná Tříkrálová sbírka organizovaná katolickou Charitou. Kopíruje se od ní všecko možné, mimo jiné i přenosné plastové pokladničky. Velikonoční sbírka, jak bude akce do budoucna nazývána, má mít svoji premiéru 24. dubna L.P. 2002.





Adra Valmez samozřejmě nemůže při takovéto celostátní akci chybět. Asi čtrnáct dní před vypuknutím je na Městském úřadě podána příslušná žádost o povolení a dohodnuty formy spolupráce. Adrácký zástupce přijímá pozvání na zasedání Rady města, kde je pořádání sbírky povoleno a přislíbeno uvolnění velké zasedací místnosti. Kromě toho má být pořadatelům k ruce jeden zaměstnanec úřadu, zajištěn dohled Městské policie a doporučena přítomnost tiskového mluvčího. Je zcela samozřejmé, že se o akci bude psát i v oficiálním plátku, který radnice každý měsíc vydává.




V předstihu je také třeba najít dobrovolníky, kteří by měli sbírku v terénu realizovat. Právě tady se ukazuje výhoda přátelských vztahů s nejrůznějšími organizacemi. Vedení meziříčské Obchodní akademie zastoupené Věrou Tyralíkovou, místního Sokola s Janou Rosákovou a rožnovských skautů pod vedením Jana Rýpara dává akci zelenou, takže potřebných dvacet dvojic, které by vyrazily do ulic, je tímto zajištěno.



Asi týden před zmíněným datem se všichni budoucí aktéři shromažďují na půdě Městského úřadu. Adru zde zastupuje zlínská Alena Rusová, radnici zase právník, pan doktor Poisel. Domlouvá se strategie, dolaďují podrobnosti a dobrovolníkům je zdůrazňováno, že nejsou žádní žebráci, ale humanitární pracovníci, kteří se mohou rovnat s hasiči, záchranáři a dalšími složkami, které pomáhají všelijak znevýhodněným spoluobčanům doma i ve světě. Meziříčské BP služby zadarmo vytisknou propagační letáky a brzy nato probíhá vylepování plakátů. O akci začínají informovat regionální i celostátní média.





Konečně je tady den „D“. V 8 hodin dochází ke srocení dvojic v uvolněné zasedací místnosti, kterým jsou rozdány zapečetěné pokladničky, kšilty s logem ADRA, vizitky se jmény, patřičná povolení a propagační letáky. Zcela pochopitelně se na scéně objevuje Televize Beskyd a tiskový mluvčí radnice, pan Josef Beneš. Milým překvapením je i návštěva náčelnice sdružení Pod křídly, paní Emilie Smrčkové. Životní zkušenost ji poučila jak mladé lidi motivovat, což je v dané chvíli více než důležité.





Reprezentanti Sokola i Obchodní akademie vyrážejí do vylosovaných teritorií a začínají oslovovat kolemjdoucí. Zhruba totéž se odehrává v sousedním Rožnově v barvách tamějších skautů. Některé dvojice přepadávají obchody či instituce, jiné se dokonce odváží zazvonit u soukromých bytů. Reakce oslovených jsou různé. Naštěstí většinou kladné. Poměrně dost ale je i těch opačných. Lidé se vymlouvají, že nemají čas, drobné či chuť přispívat na zahraniční potřeby, jiní doporučují, ať se s pokladničkou vypraví do Parlamentu nebo přímo za Havlem. Někteří ochotné dobrovolníky posílají rovnou do p…..





Kolem poledne se mírně unavené dvojice vracejí znovu na základnu. Meziříčská Mlékárna jim darovala jogurty, Potravinářské učiliště chlebíčky a prodejna Albert nápoje. Všechno výše jmenované zajistilo spřátelené sdružení Člověk člověku, jmenovitě neúnavná Věra Komendová.






Po lehkém občerstvení vyráží ochotníci opět do boje. Znovu obcházejí svá teritoria, opět oslovují nové a nové lidičky. A tak jako předtím, i tentokrát jsou od dospělých nuceni vyslechnout nejednu nejapnou poznámku. Tu a tam, ale i překvapivě milé slovní pohlazení. Některé pokladničky jsou z poloviny zaplněné, v některých vězí sotva hrst drobných. Nevadí, dobrá snaha byla takřka u všech a to se počítá!





Kolem druhé odpolední začíná postupné odpečeťování kasiček, sčítání peněz a sepisování protokolů. Pochopitelně, pod přímým dohledem hned dvou pracovnic Městského úřadu, Marie Haluzové a Jany Rosákové. Pomáhá rovněž část rodiny Smrčkových a věhlasná meziříčská účetní, usměvavá Jana Chárová.













A jak premiérová Velikonoční sbírka dopadla? Do pokladniček v Rožnově i Meziříčí během onoho dne přistálo celkem 51 304 Kč. A protože se díky převaze drobných mincí jedná o docela slušnou zátěž, musí dary ochotných lidí do banky přenášet hned dva adráčtí zástupci. Ulicemi města je doprovázejí dva příslušníci Městské policie.


 


Nakonec si dopřejme malou statistiku: Vybíralo celkem dvacet dvojic, průměr na jednu tvořil 2 565 korun. Nejvýnosnější dvojice, náležející mezi rožnovské skauty, vybrala celkem 5 171 Kč. A kolik se vybralo v celé republice? Na zhruba 80 místech přibližně 4 miliony. Peníze se bezprostředně promění v humanitární či rozvojovou pomoc mířící v barvách české Adry do Bosny, Kosova, Srbska a Ukrajiny.











Žádné komentáře:

Okomentovat