čtvrtek 22. září 2011

Rakouskem a okolím  -  část 9.


MORAVSKORAKOUSKÝM  POHRANIČÍM       


                                                                        
Do Rakouska se vracím u Vratětína. Než k tomu dojde, zalehnu kolem jedné v noci k plotu u fotbalového hřiště. Není šance, aby mě ze silnice někdo uviděl. Sotva mě tóny nepříliš vzdálené diskotéky přenesou do říše snů, čeká mě nečekaný budíček. Zaregistruji totiž  něco jako čtvero silné zadupání jen kousek od mé hlavy. Vylekaně se vymrštím do sedu, vytřeštěnýma očima pátrám po vetřelci, ale nikde nikdo. S napjatýma ušima naslouchám šelestům, opět nic podezřelého. Dodnes si to nedokážu vysvětlit. Asi začínám trpět halucinacemi. Do rána toho  moc nenaspím.


Za časného jitra už stojím na kraji Hardeggu, údajně nejmenšího rakouského města. Protéká tady řeka Dyje, tvořící přirozenou hranici s naší republikou. Zachovalý kamenný hrad čnící nad posledními chalupami  dodává městečku neobyčejně fotogenický vzhled. Zvlášť ze zastřešené vyhlídky, kterou po zhroucení železné opony na české straně postavili sami Rakušané. Stojím tu úplně sám a patřičně si ten nevšední výhled vychutnávám. Nacházím se na území Národního parku Podyjí. Ať mě to vážení strážcové prominou, ale fotografická vášeň mě vypudila i mimo vyznačené cesty. Právě tady si chráněného území nejvíc užívám. Za pochopitelné podmínky, že ho nijak nenaruším. A že mě nikdo nevyhmátne.






Začíná se zatahovat a tak se přes Znojmo a Pohořelice protahuji až k Mušovským jezerům. Jihozápadní vítr je tak silný, že vlny u břehu dosahují až metrové výšky. Windsurfing je dnes vyhrazen jen profíkům. Podívaná na jejich brázdění bere dech. Dospávám v závětří travnaté pláže. Navzdory prudkému vichru je tady příjemně teplo. Ve společnosti několika jedinců  vyšších ročníků využívám posledních záchvěvů končícího léta.



Na noc se stěhuji blíž k pálavským kopcům. Auto nechávám v Klentnicích a potmě stoupám k Sirotčímu hrádku. S osiřelou zříceninou na dohled vztyčuji noční obydlí a rozkřesávám oheň. V neutuchajícím větru je to docela problém. Stejně jako usínání v plápolajícím přístřešku. Do snů se mi promítají historky, které se v nedalekém hradě odehrávaly. Staré zlaté časy byly hrozné.


Hrozná je také celý den se ozývající střelba. Mohou za ni strážci hroznů. Plaší prý ptáky a zloděje. V Rakousku se bez této zvukové kulisy obešli. Vyplašeně lezu ráno ze stanu. Nezasahuje mě střela, ale první kapky deště. Sotva stačím svůj přenosný majetek sbalit, začíná sprcha. Zprvu to vypadá to jenom na přeháňky a tak se polehku vydávám na minivýšlap k Děvínu. Pod vápencovými skálami se počáteční mrholení mění v hustý déšť. Pláštěnku jsem samozřejmě zapomněl v autě. O padesát metrů výš vidím malou jeskyňku. Jen co se tam po mokrých kamenech vydrápu, přivalí se mlhový závoj a hustý déšť přejde v prudký liják. Teplota znatelně klesá. Chtělo by to oheň, ale čím v té zatracené díře topit? Kromě několika trsů suchých bylin tu vidím hromádky bobků od nějakého skalního sudokopytníka. Kombinace travin a granulí se po chvíli mění v doutnající hromádku. O co méně hřeje, o to více zavání. Ještě, že kolem oběda dešťové zpestření  ustává.




Služební povinnosti na vídeňském letišti mi začínají za rovných čtyřiadvacet hodin. Poslední den svobody bych měl náležitě využít. Po malém průzkumu pálavských hájů a přilehlých vinic sedám do auta. Udělám si výlet od Děvína k Děvínu. Ten slovenský leží, jak známo, při soutoku Dunaje s Moravou. Jedu tedy do Rakouska. Moravským polem se dostanu až do městečka Hainburg.





Žádné komentáře:

Okomentovat