čtvrtek 22. září 2011

Rakouskem a okolím  -  část 8. 


ZNOVU V JIHOČESKU 

Prošmejdím potmě polovinu Třeboňska, poruším několik zákazů vjezdů do lesa až skončím na návsi uprostřed Staňkova. S báglem na zádech a sotva blikající svítilnou na čele vyrážím k temnému fleku naznačujícímu, že by tam mohl být les. Nemýlil jsem se! Ale stačí několik nejistých kroků, abych zjistil, že se jedná o les rostoucí v bažinách. Vodní postele jsou sice v kursu, já ale vytrvale preferuji suchou variantu. Přes pastviny proto pochoduji k dalšímu  shluku stromoví. Čelovka  už dohasla, pohyb v neviditelnu je náročný. Vzrostlé smrky ani  malé potůčky, které se mi staví do cesty, nemám šanci předem identifikovat. Konečně narazím na rovný plácek chráněný malou terénní vlnou. Stavím stan a zapaluji vatru. Vychutnávám si výdobytků české svobody. Do spacáku zalézám až dlouho po půlnoci. Ráno zjišťuji, že jsem tábořil na široké, slušně vyšlapané lesní pěšině.


Máme tu další sobotu. Znovu se vlády ujímá slunce a vítr od jihu. Volím tutovku a po několika dnech jsem opět u tyrkysové pískovny za Suchdolem. Kam se na ni hrabou Rakušáci i se všemi jejich “See“? Kde jinde si může člověk jen tak lehnout do písku, žvýkat stéblo trávy a přes větve voňavých borovic pozorovat plující oblaka a poletující ptáky? Kde jinde má možnost bezplatného osvěžení v průzračné vodě? Kde jiné mu ryby „zobou“ skoro z ruky? Přenádherná sobota. Pane Bože, díky! I za naši „ukrajinskou“ Pavlinku, co to tady pro nás objevila.






Večerní zprávy z autorádia avizují prudkou změnu počasí. Zítra už má v Čechách pršet, na Moravě o něco později. Je rozhodnuto. Kolem desáté startuji k východu. Málokde a málokdy se tak parádně cestuje jako Jižními Čechami ze soboty na neděli.  Jih Moravy je obdobný. Na stodvacetikilometrové trase potkávám kolem deseti patnácti vozidel. Jediným vytrvalým souputníkem je měsíc v úplňku.

Žádné komentáře:

Okomentovat